RASVJETA KOJA ŠTEDI NOVAC

Slika
Najpopularnije sijalice kod nas su sijalice sa žarnom niti, međutim te sijalice su veliki potrošači električne energije. Evropska Unija polako izbacuje iz upotrebe sijalice sa žarnom niti zbog velike potrošnje električne energije, umjesto njih na tržištu možemo naći LED sijalice. Koliko se stvarno isplati ulaganje u LED rasvjetu? Koliko se može para uštedjeti i koliko one realno traju, pročitajte u nastavku.

Karakteristike aktuelnih tipova sijalica:

Obična sijalica je električna sijalica koja zagrijavanjem žarne niti do visoke temperature, propuštanjem struje kroz istu, daje vidljivu svjetlost. Žarna nit je zaštićena od oksidacije staklom koje je okružuje. Takva sijalica ima kratak radni vijek, troši značajnu količinu energije i vrlo je osjetljiva na mehanička oštećenja.

Štedljiva sijalica daje svjetlost tako što se elektroni na živi pobuđuju i zrače ultra-ljubičastom svjetlošću. UV svjetlost se pretvara u vidljivu svjetlost dok prolazi kroz fluorescentni premaz unutar sijalice. Zbog ovakvog principa rada, ona sadrži malu dozu žive, ali troši 3-5 puta manje električne energije i traje do 6 puta duže od obične sijalice.

 

Slika

LED sijalica daje svjetlost tako što elektroni stalno prolaze kroz poluprovodnik. One mogu biti raznih oblika, daju svjetlost u raznim temperaturnim bojama (uvek naznačeno u Kelvinima) i prilično su hladne na dodir. Što je još bitnije, ne sadrže toksične elemente poput olova, žive, kadmijum, a troše i do 10 puta manje od obične sijalice.

Kada uzmete u obzir i aktuelnu cijenu sijalica pored njihove potrošnje, LED izlazi kao pobjednik po nižoj potrošnji u odnosu na obične sijalice čak i tokom prve godine korištenja! Ako gledate dugoročnije, na period od 5 ili 10 godina, ušteda je još veća, jer obične sijalice morate kupovati više puta zbog drastično kraćeg radnog vijeka.

Pored količine svjetlosti koju daju, LED emituju svjetlost u boji koja se označava u Kelvinima. U okviru 2700K-3500K svjetlost je žute boje, tzv. toplo bijela, dok vrijednosti iznad teže svjetlije bijelim nijansama (hladno bijela).

 

 

IZDVOJENO IZ PONUDE
0 0

Kontaktirajte nas

Duga Ideal d.o.o.

Pratite nas